Google u Kini "miran" još godinu dana

Bez autora
Sep 12 2011

Zvanični Peking je korporaciji Google na godinu dana produžio licencu za poslovanje u kineskom Internetu. U Kini je Google ograničen cenzurom zvaničnog Pekinga, ali se sa naslovne strane korisnicima predlaže prelazak na hongkonšku verziju koja se ne cenzuriše.Konflikt vlasti NR Kine i kompanije Google datira od 2009, kada je američka multinacionalna korporacija objavila da zvanični Peking na nju vrši pritisak, i optužila tamošnju vladu za cenzurisanje.

Google u Kini "miran" još godinu danaZvanični Peking je korporaciji Google na godinu dana produžio licencu za poslovanje u kineskom Internetu, izvestila je agencija Blumberg.

U Kini je Google ograničen cenzurom zvaničnog Pekinga, ali se sa naslovne strane korisnicima predlaže prelazak na hongkonšku verziju koja se ne cenzuriše.

Konflikt vlasti NR Kine i kompanije Google datira od 2009, kada je američka multinacionalna korporacija objavila da zvanični Peking na nju vrši pritisak, i optužila tamošnju vladu za cenzurisanje.

U martu 2010. Google je zatvorio kinesku verziju pretraživača, a prošlog leta su vlasti NR Kine produžile kompaniji licencu na godinu dana. Konflikt nastavljen kada je u martu ove godne korporacija optužila Peking da blokira Gmail.

Kineska strana je te optužbe kategorično odbacila.

U junu ove godine Google je objavio o masovnom prekidu elektronske pošte visokih američkih državnih službenika, novinara, kao i kineskih zaštitnika prava građana i visokih zvaničnika vlada više azijskih zemalja. Rukovodstvo kompanije je tvrdilo da je hakerski napad stigao iz Kine.

U odgovoru Peking je optužio Google za destabilizaciju međunarodne situacije, naglasivši da su sve optužbe isfabrikovane.

Kina na Internetu sprovodi strogu politiku, blokirajući sajtove sa sadržajima, koji po mišljenju vlade mogu da ugroze moralno zdravlje nacije, prenela je lenta.ru.

Među njima su sajtovi sa erotskim ili pornografskim sadržajima, kao i tekstovi u kojima se kritikluje politika vladajuće Komunističke partije Kine (KPK).

Kineske vlasti takođe delimično blokiraju i popularne društvene mreže poput Facebooka i Twittera, kao i YouTube.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik